Co wybrać, kiedy nie wiesz, czego potrzebujesz?
Bycie fit czy jedzenie tego, na co tylko mamy w danej chwili ochotę? Zdaje się, że znalezienie złotego środka byłoby tutaj najwłaściwszym rozwiązaniem. Co zatem dodawać do sałatek, zup, sosów i innych potraw? Majonez, śmietana, kefir, jogurt naturalny, a może jeszcze coś zupełnie innego? Kwaśna śmietana to jaka? A może powinniśmy dodawać słodką? Nie, nie pasuje, prawda? Do takich dań faktycznie nadaje się tylko śmietana kwaśna. To taka, która ma 9% lub 12% czy też 18%. Ta 22%, przeznaczona głównie jako dodatek do sosów. Im mniej procent tłuszczu, tym mniej kalorii. Poddanie śmietanki fermentacji mlekowej sprawia, że produkt gęstnieje i dochodzi do jego zakwaszenia. To właśnie kwas mlekowy nadaje śmietance kwaśnego smaku. Co zrobić, kiedy jednak z jakichś przyczyn nie możemy jej jeść lub też nie chcemy, bo po prostu nie lubimy? Jak znaleźć jej zamienniki?
Zdrowie i śmietanka – jak to pogodzić?
Wybory padają na jogurt grecki, który jest powszechnie wybieraną opcją. Znaleźć możemy też wiele wegańskich alternatyw. M.in. mleczko kokosowe czy produkty sojowe takie jak tofu. Tak samo popularne, ale już niewegańskie wyjścia z sytuacji to twaróg, kefir czy maślanka. Jednak dalej widnieje pytanie: kwaśna śmietana to jaka? Często niestety niepozbawiona konserwantów, stabilizatorów i zagęstników. Dlatego właśnie wielu zdrowo odżywiających się ludzi nie kupuje jej, opowiadając się po stronie lepszych jakościowo zamienników. Mnóstwo osób odchodzi też od zabielania zup. Coraz częściej sosy powstają na bazie jogurtów. Jednak spokojnie. Nie należy też aż tak demonizować kwaśnej śmietany. Istnieje przecież wiele firm, które dbają, aby ich produkty były zdrowe dla konsumenta, a ich jakość „błyszczała” nienagannością. Dlatego, jeśli lubicie spożywać potrawy z dodatkiem kwaśnej śmietany, czytajcie składy na opakowaniach produktów, a wszystko powinno być wtedy w porządku. Jednak od czasu do czasu nie bójcie się wprowadzać także wyżej wskazanych zamienników. Urozmaicenie w diecie to podstawa.